/> Kawa włoska jest uznawana przez smakoszy za jedną z lepszych. To właśnie włosi wymyślili kawę ze spienionym mlekiem. W ten sposób umilają sobie sjestę.
Popularne ekspresy do kawy pomogą nam w wyczarowaniu tego napoju. Nie jest to trudne, pod warunkiem, że będziemy dbać o jakość produktów użytych do sporządzenia cappucino.
Mleko do kawy powinno mieć wysoką zawartość tłuszczu, ponieważ takie mleko lepiej się spienia. Odtłuszczone mleko oraz mleka roślinne również da się spienić, ale ta pianka będzie lżejsza i szybciej opadnie. Mleko, które chcemy spienić musi być odpowiednio schłodzone. Wlewamy je do metalowego dzbanuszka do spieniania i umieszczamy pod specjalną dyszą, z której wydobywa się gorąca para. Prawie wszystkie ciśnieniowe ekspresy do kawy posiadają taką dyszę. Poziom mleka w dzbanuszku nie powinien przekraczać 1/3 wysokości naczynia, ponieważ podczas spieniania mleko podwoi swą objętość. Czas spieniania mleka za pomocą dyszy w ekspresie to ok. 25 sec.
Jeśli nasz ekspres nie posiada takiej dyszy, należy lekko podgrzać mleko w garnuszku i spienić go za pomocą miksera lub specjalnej miotełki do spieniania mleka. Można to też zrobić w całkiem awangardowy sposób - wlewamy ciepłe mleko do słoika, zakręcamy i potrząsamy jak shakerem do czasu, aż uzyskamy delikatną mleczną piankę.
Teraz wystarczy do kubka dodać espresso i pyszna kawa włoska gotowa.
Wybór kawy to przede wszystkim kwestia
Któż z nas nie lubi rozkoszować się filiżanką ciepłej kawy? Niektórzy sięgają po nią zaraz po przebudzeniu, inni od razu po wejściu do pracy. Kawa umila nam także spotkania rodzinne i towarzyskie nadając im przyjemny klimat.
Kawa jest podstawa kultury Włoch. Kawa włoska już od XVI wieku była eksportowana na Wschód. Aktualnie jest popularna na całym świecie.
Ale jaką kawę pić? To nie jest bez znaczenia. Obecnie mamy dostęp do różnych rodzajów kaw oraz różnych metod ich przyrządzania. Dodatki do kaw też często są przez nas wybierane jako podkreślenie smaku lub nadanie zupełnie innego smaku kawie.
Włosi mają swoje rytuały dotyczące picia kawy, piją odpowiednie rodzaje kawy o właściwych porach dnia. Mleczne kawy takie jak cappuccino, są pijane przez Włochów jako dodatek do śniadania a w ciągu dnia Włoch wybrałby espresso.
Na co zwrócić uwagę przy wyborze włoskiej kawy? Z całą pewnością na głębie koloru, datę wypalenia ziarna, aromat - delikatny, przyjemny a nie cierpki.
Wybór kawy to przede wszystkim kwestia gustu i smaku. Jedni lubią zaparzać tak zwaną czarnuszkę, inni preferują kawy rozpuszczalne, wielu stosuje do kawy mleko, śmietankę i słodziki. Na rynku dostępne są też sprzęty do zaparzania kawy które w połączeniu z najnowocześniejszymi technologiami pozwolą wydobyć z kawy to co najlepsze - smak i aromat.
Ekspresy do kawy to bardzo modny sprzęt. Jego wielorakość też jest rozmaita, są ekspresy automatyczne i półautomatyczne, na tabletki, na saszetki, na kapsułki...We włoskich domach funkcjonuje również kawa robiona w kawiarce.
Ekspresy do kawy, kawiarki to narzędzia które pozwolą nam bawić się przyrządzaniem kawy i odkrywać nowe smaki.
Dodatki kawowe
Przychodząc do naszej ulubionej kawiarni z pewnością nie raz zauważyliśmy, że poza zamówionym napojem, często podaje się różne dodatki. Najczęściej są to saszetki cukru, które możemy dodać do naszej kawy wedle upodobań. Zdarza się, że mamy do wyboru saszetki zarówno z cukrem białym oraz trzcinowym. Innym często spotykanym dodatkiem do kawy są niewielkie ciasteczka korzenne, kładzione na talerzyku obok filiżanki. Nie można zapominać także o różnych syropach smakowych do kawy. Poza serwowaną kawą, lokale muszą się zaopatrzyć w różne dodatki, podawane razem z napojem. Dodatki kawowe są dostępne w sprzedaży w sklepach internetowych, które zajmują się także sprzedażą kawy. Dodatki w postaci saszetek cukru oraz małych ciasteczek zazwyczaj są sprzedawane w większych opakowaniach, zawierających kilkaset pojedynczych sztuk. Oczywiście nic nie stoi na przeszkodzie, żeby zamówić takie dodatki do użytku domowego, zwłaszcza jeśli chodzi o syropy do kawy, które są sprzedawane pojedynczo w buteleczkach.
Przede wszystkim nie prośmy o waniliowe
Włosi wymyślili wszystko, co ma związek z najlepszą kawą. Od nazewnictwa (latte, cappuccino, macchiato), przez niesamowite ekspresy do kawy, aż do największych producentów (Lavazza, Illy). Jeśli szukamy napoju charakteryzującego się najlepszą jakością, jedyną słuszną odpowiedzią jest kawa włoska.
W czasach, gdzie króluje frappuccino i twory temu podobne, Włosi niezmiennie pozostają przy tradycyjnych kawiarniach. Niezależne kawiarnie obsługiwane przez profesjonalnych baristów, stanowią we Włoszech raczej regułę niż wyjątek. Niektóre miejsca są otwarte od XVIII wieku, co jest prawdziwym ewenementem. Nasza pierwsza kawa włoska powinna stanowić dla nas prawdziwą ceremonię. Przede wszystkim, nie prośmy o waniliowe latte na chudym mleku z bitą śmietaną - nie ten kraj. Większość napojów można zamówić jednym słowem. Np. chcąc napić się espresso wystarczy, że powiemy caffè. Americano to shot espresso z wodą, a macchiato - z mlekiem. Jednak królem jest cappuccino, które włosi spożywają do śniadania. Pamiętajmy, żeby nie zamawiać go w porze obiadowej i później, bo z pewnością spotkamy się ze zdziwieniem albo uśmiechem na twarzy baristy. Włosi po prostu tego nie robią.
Picie kawy we Włoszech, to jedno z najbardziej autentycznych, kulturowych i kulinarnych przeżyć. Warto wspomnieć, że także jedno z najtańszych, bo espresso kosztuje tam grosze. Sprawmy sobie przyjemność, odwiedzając tradycyjną kawiarnię i poczujmy się jak prawdziwi mieszkańcy tego kraju. A jeśli mamy ochotę na dodatek bitej śmietany, zdecydujmy się na deser.
Oczywiście prawdziwy aromat oryginalność smaku znajdziemy
Parzona kawa o poranku to prawdziwy rarytas. Deser dla podniebienia. Chwila zapomnienia, relaksu. Czas tylko dla nas...
Obecnie na sklepowych półkach można znaleźć kawy rozpuszczalne oraz kawy ziarniste. Oczywiście prawdziwy aromat, oryginalność smaku znajdziemy wyłącznie w kawach ziarnistych, a ekspresy do kawy ułatwiają nam codzienne przygotowanie tej recepruty. Dodam, że kawa włoska, cieszy się ogromnym zainteresowaniem na całym świecie. Cappucino, włosi pijają od rana. W ciągu dnia, najlepsza dla nich jest kawa latte lub mocniejsze espresso. Kawa włoska ma głębie smaku. Jej oryginalność doceniają wszyscy fani kawy. Ci, dla których espresso jest nieco za mocne, mogą spróbować kawy "americano" ponieważ jest podawana w formie bardziej rozcieńczonej.
Ekspresy do kawy są tańsze i droższe, ale przy wyborze idealnego urządzenia warto zwrócić uwagę na design, możliwość parzenia kawy z ciepłym mlekiem, oraz jakie rodzaje kawy możemy przygotowywać. Kawa włoska ma bardzo dużo alternatyw w przepisach. Przyrządzenie idealnego napoju, dla niektórych nie jest oczywiste, w związku z czym ekspresy do kawy będą dobrymi inwestycjami. Warto pamiętać aby kupować sprawdzoną, ziarnistą kawę. Nie da się jej porównać do kawy rozpuszczalnej. Jeśli preferujemy subtelniejszy smak, wybieramy ziarenka jaśniejsze. Ważne aby ziarna miały głębię koloru. Przy zakupie kawy powinniśmy zwrócić uwagę na szczelność opakowania. Na koniec należy pamiętać, że kawa pita jako czyste espresso powinna mieć lepszą jakość niż kawa parzona w cappuccino.